Hoppa till huvudinnehåll
x

Mentorskap & Coaching

Vad är mentorskap och coaching?

Wellbalanced riktar sig till såväl privatpersoner som företag och erbjuder ett flertal tjänster inom mentorskap och coaching, bland annat individuella samtal, workshops, temaföredrag och kurser.

Vad är mentorskap?

Mentorskap ger en personlig utveckling och är ett kraftfullt verktyg som på ett effektivt sätt hjälper människor att utvecklas i sin karriär och i sitt ledarskap.

När behövs en mentor?
Det blir allt mer populärt med mentorskap eftersom många ser att deras potential och mål realiseras. Det är ett utvecklande partnerskap. Mentor och adept arbetar ofta båda inom ett område eller en bransch där mentorn har särskild kunskap eller erfarenhet. En bra mentorrelation bygger på ömsesidig förtroende och respekt.

En mentor är en samtalspartner som kan hjälpa adepten att hitta rätt riktning och som kan hjälpa adepten att utveckla och se lösningar på ett nytt eller gammalt problem. Mentorn förlitar sig på sin erfarenhet, har förmåga att fånga adepten där han eller hon befinner sig i sin profession och har förståelse för adeptens problem. Mentorskap ger adepten möjlighet att se möjligheter och göra framsteg.

En mentor hjälper adepten att tro på sig själv och öka sitt självförtroende och sin självinsikt. En mentor ställer frågor och utmanar, vägleder och uppmuntrar. Mentorskapet ger adepten möjlighet att utforska nya idéer i förtroende. Det är en chans att titta närmare på sig själv, sina frågeställningar, möjligheter och vad man vill i yrkeslivet. Mentorskap handlar om att adepten blir mer självmedveten, tar större ansvar för sin professionella utveckling och kan styra den i den riktning han eller hon väljer.

Hur fungerar det rent praktiskt?
Första gången vi träffas pratar vi i cirka en och en halv timme. Därefter enas vi om hur vi kommunicerar framöver. Det blir en mix av möten och telefonsamtal, beroende på vilket som passar dig bäst.

Vi har 60 minuter långa samtal en gång per månad i sex månader. I slutet av varje samtal får du några uppgifter som hjälper dig att komma vidare till nästa gång, då vi följer upp resultaten. Detta pågår så länge du tycker du behöver det, dock minst i sex månader.

Vad är coaching?

Begreppet coach har du säkert hört talas om, framför allt från idrottsvärlden. Nu börjar allt fler företag och även privatpersoner använda sig av coaching, men liksom många nya uttryck används begreppet lite slarvigt ibland.

När behövs en coach?
En coach behövs när du inte riktigt kommer vidare i en tankeprocess eller med ett beslut. Kanske står du inför större frågeställningar om vad du egentligen vill eller hur du ska gå vidare.

En coach är specialist på coaching, inte på ditt liv. Där är det DU som har kunskapen. Coachen är expert på att hjälpa dig plocka fram den kunskapen inom dig, så att du kan ta de beslut som är bäst för dig.

Situationer där en coach kan hjälpa

  • Jag vet inte vad jag egentligen vill göra i framtiden.
  • Jag har fått ett nytt jobb och är osäker på hur jag ska hantera allt det nya.
  • Jag har väldigt svårt att hitta en balans mellan arbete, fritid, min partner, mina barn och allt annat som tar min tid.
  • Jag har en känsla av att mina vänner är för snälla, jag behöver höra några sanningens ord.
  • Jag har fastnat lite i min relation/mitt jobb/mitt liv och behöver komma vidare.

Coachen ställer de där rätta frågorna som behövs för att din egen tankeprocess ska komma igång, så att du börjar prioritera och sortera dina tankar.

Hur fungerar det rent praktiskt?
Första gången vi träffas pratar vi i cirka två timmar. Därefter enas vi om hur vi kommunicerar framöver. Det blir en mix av möten och telefonsamtal, beroende på vilket som passar dig bäst.

Vi har 40 minuter långa samtal tre gånger i månaden. I slutet av varje samtal får du några uppgifter som hjälper dig att komma vidare till nästa gång, då vi följer upp resultaten. Detta pågår så länge du tycker du behöver det, dock minst i tre månader.

Får alla kalla sig coacher?
Det är skillnad på coacher och coacher. Det finns många olika utbildningar för coacher, både i och utanför Sverige. Det du ska vara noga med är att välja en coach som är certifierad av ICF (International Coach Federation). De ser till att de utbildningar som genomförs av de olika utbildningsföretagen håller en hög nivå och följer deras etiska riktlinjer.